Dintr-un motiv sau altul, teama de a merge la stomatolog este extrem de frecventă în întreaga lume. Aproape oricine poate fi afectat de anxietatea dentară și se caracterizează printr-o neliniște generală în ceea ce privește vizitarea unui stomatolog. O afecțiune mai gravă este fobia dentară, o afecțiune care provoacă o frică intensă și nerezonabilă de a vizita un dentist. O persoană cu fobie dentară va face tot posibilul pentru a evita vizita și o va face numai atunci când este forțată de dureri extreme. Este important să tratați atât anxietatea dentară, cât și fobia, deoarece aceste afecțiuni pot contribui la neglijarea dinților, care la rândul lor pot amenința atât sănătatea orală, cât și sănătatea generală.
Diferența dintre a experimenta anxietate dentară și fobie este o linie fină. Majoritatea oamenilor pot trăi cu anxietate ușoară cu privire la examenele stomatologice și pentru vizita la stomatolog. Fobia dentară este o teamă sau teamă intensă, nerezonabilă, care poate împiedica oamenii să primească îngrijiri stomatologice profesionale timp de ani de zile, chiar zeci de ani. Să ne simțim tensionați înainte de o întâlnire este relativ frecvent, dar teroarea fizică sau senzația de rău sunt semne ale unei afecțiuni mai grave. Persoanele cu fobie pot plânge la gândul unui consult stomatologic, le este greu să respire în timpul întâlnirii și/sau pot să aibă dificultăți în a se odihni cu o seară înainte.
Nu există un motiv clar pentru care oamenii se confruntă cu fobie dentară și anxietate. Teama de durere este o contribuție majoră pentru multe persoane, cauzată de o experiență dentară anterioară care a fost deosebit de neplăcută. Persoanele în vârstă care au experimentat proceduri dureroase fiind copii raportează adesea acest motiv. Tehnologia stomatologică s-a îmbunătățit foarte mult în ultimii ani, iar acum multe tratamente sunt mult mai puțin dureroase sau complet lipsite de durere. Pierderea controlului este o altă temă comună a anxietății dentare; poate fi dificil să vezi sau să înțelegi ce se întâmplă la dentist și asta îi determină pe unii să se simtă neputincioși. Apropierea unui medic stomatolog poate contribui și la neliniște și disconfort. Teama de ace și anestezie este frecventă în spitale și acest lucru se poate suprapune și la chirurgia stomatologului.
Întâlnirile dentare periodice sunt o parte importantă a menținerii sănătății orale bune și, în general, a sănătății generale. Fobia dentară este, așadar, un factor de risc pentru gingivită și pierderea precoce a dinților. Sănătatea orală defectuoasă este strâns legată de afecțiuni precum bolile de inimă, care pot pune viața în pericol. În ceea ce privește aspectul cosmetic, dinții decolorați sau deteriorați pot afecta grav stima de sine și încrederea unei persoane. Vizitarea stomatologului poate îmbunătăți starea și aspectul dinților.
Primul pas pentru a depăși anxietatea dentară și fobia este de a recunoaște problema și de a vorbi despre temeri. Dacă un medic stomatolog este conștient de frica dumneavoastră legată de examinările dentare, veți putea colabora pentru a face programarea mai ușoară și mai confortabilă. Dacă lipsa de control contribuie major la frica dvs., ați putea cere medicului dumneavoastră să vă explice tot ceea ce face în timpul consultației sau tratamentului și să se oprească atunci când îi faceți un semn, cum ar fi ridicarea mâinii.
Multe cabinete dentare moderne folosesc o serie de tehnici de distragere (televiziune, muzică, opere de artă) pentru a ușura viața pacienților, în timp ce altele se specializează în utilizarea tehnologiei pentru a diminua durerea. Poate fi necesar să schimbați medicii stomatologi până găsiți unul care să se potrivească nevoilor dumneavoastră. Dacă nu ați avut recent un consult stomatologic, s-ar putea să fiți surprins de cât de multe echipamente și tehnologii au evoluat. Multe inovații recente au scopul de a reduce anxietatea dentară, cum ar fi dispozitivul anestezic controlat de computer, cunoscut sub numele de „bagheta”.
Un sfat bun este să vizitați cabinetul stomatologic înainte de prima întâlnire, astfel încât să știți la ce să vă așteptați în ziua respectivă. Rezervarea unei întâlniri dimineața ajută la reducerea timpului de așteptare și de anticipare a consultației. Nu uitați că prima întâlnire este probabil să fie limitată la un control stomatologic, fără ace sau proceduri serioase. Luați în considerare compania unui prieten sau membru al familiei dacă simțiți că vă poate ajuta să vă simțiți mai confortabil.
Ca și alte tulburări mentale, fobia dentară poate fi tratată. Împărtășirea temerilor și anxietății cu dentistul și cu personalul din cabinet îi va ajuta să vă trateze într-un mod mai eficient. Clarificarea și înțelegerea procedurilor poate ajuta la anxietate. Examinarea dentară este importantă pentru a menține o sănătate orală bună; este esențial să nu lăsați anxietatea dentară să vă riște starea de bine generală.