În acest articol, răspundem la această întrebare care pare să preocupe o mare parte dintre pacienți, dar și medici. Într-adevăr, refluxul gastric poate afecta în mod negativ sănătatea dentară. Acidul stomacal are un pH foarte acid și poate ataca smalțul atunci când ajunge în cavitatea bucală, provocând eroziunea dentară. Această afecțiune este una dintre cele mai dificil de reparat, astfel încât refluxul gastroesofagian privește nu numai medicii gastroenterologi, dar și pe stomatologi.
Această patologie se caracterizează prin ascensiunea unei părți a conținutului stomacului și a acidului stomacal în esofag, faringe sau cavitatea bucală. Prin urmare, refluxul provoacă inflamația tractului digestiv. Acest lucru are ca rezultat o senzație de arsură, iritație, regurgitare, precum și un gust acru. Boala de reflux gastroesofagian netratată poate provoca leziuni ale esofagului și eroziunea dinților. Vă recomandăm să consultați un medic dacă simptomele se repetă și/sau interferează cu viața de zi cu zi.
Când mestecăm gumă, stimulăm producția de salivă în gură. Drept urmare, înghițim mai des și astfel luptăm în mod natural împotriva supărărilor stomacale. Guma de mestecat face, de asemenea, pH-ul salivei să fie alcalin. Acest lucru ajută la neutralizarea acidității refluxului gastric și la protejarea smalțului dinților.
Potrivit unui studiu publicat în 2005 în Journal of Dental Research, mestecarea gumei fără zahăr timp de o jumătate de oră după masă poate reduce boala de reflux gastroesofagian postprandial. Numeroase alte cercetări au confirmat aceste rezultate.
În plus, s-a demonstrat că guma de mestecat îmbunătățește abilitățile mentale, inclusiv memoria, concentrarea și timpul de reacție. În plus, provoacă un flux sanguin mai bun către creier și, prin urmare, crește nivelul de oxigen din cap.
În mod evident, pentru a beneficia de efectele pozitive ale gumei de mestecat, nu ar trebui să alegeți orice gumă. Toți medicii dentiști vă vor recomanda să mestecați gumă de mestecat fără zahăr
Atenție, guma de mestecat nu înlocuiește niciodată periajul dinților! Ajută doar la stimularea salivației și la prevenirea refluxului gastric.
De asemenea, puteți alege guma cu bicarbonat de sodiu. Acest ingredient ajută, de asemenea, la neutralizarea acidului care se formează în stomac. Există încă dezbateri cu privire la guma de mestecat care conține mentă. Unii experți susțin că este benefică în combaterea bolii de reflux gastroesofagian. Alții cred că agravează simptomele, deoarece relaxează sfincterul esofagian și favorizează ascensiunea acidului.
În orice caz, cel mai bine este să consultați medicul dentist pentru sfaturi profesionale personalizate.
Boala de reflux gastroesofagian poate interfera cu viața de zi cu zi, în special cu somnul. Puteți urma următoarele sfaturi pentru a limita simptomele:
Dacă refluxul acid persistă, solicitați sfatul medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un tratament pentru boala de reflux gastroesofagian. Iar pentru problemele de sănătate dentară, vă așteptăm oricând la consultație. Nu ezitați să ne contactați!