Foarte răspândită în ultimii ani, în special în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, moda piercing-ului oral a stârnit mulți adepți.
Mai puțin definitiv decât un tatuaj, deoarece este o operație reversibilă, piercingul este folosit în general de către tineri, fie ca o explorare a propriului stil estetic, fie ca modalitate de a se diferenția față de majoritate. Dorința de a aparține unui grup ușor de identificat poate fi, de asemenea, un stimulent pentru a-și face un piercing și, uneori, se optează pentru cele mai neconvenționale zone ale corpului.
Cu toate acestea, piercingul, în special în zona orală, este cu mult mai mult decât un gest de fashion inofensiv. Complicațiile frecvente sunt adesea ignorate, iar riscurile sunt asumate fără a cunoaște posibilele consecințe pentru sănătate, atât orală cât și a restului organismului.
Complicațiile imediate
- Imediat după plasarea piercingului, vor apărea sângerarea și/sau fenomene inflamatorii: durere, umflarea limbii și/sau a membranelor mucoase perforate.
- Toleranța slabă la bijuterie, care este un corp străin organismului uman, duce la un flux salivar crescut, dificultăți de vorbire, dar și la o hipersensibilitate a limbii.
- Alergii la metale (foarte frecvente pentru nichel, mai rare pentru argint)
Dar cel mai important pericol este riscul de infecție, deoarece plasarea piercingului creează o cale de acces internă pentru mulți germeni. În timpul vindecării, rana menținută de piercing se comportă ca un paradis al culturilor microbiene, crescând posibilitatea infecțiilor prin menținerea unui mediu umed în preajma rănii.
Complicații pe termen mediu și lung
- Încrustarea excesivă a metalelor poate duce la imposibilitatea de a îndepărta bijuteria în condiții de siguranță și astfel, poate conduce la necesitatea unei intervenții chirurgicale
- Uzura și eventual fractura dentară sau deplasarea dinților pot surveni din cauza impactului repetat al piercingului cu dinții apropiați
- Apar traumatisme gingivale cu risc de recesiune gingivală și slăbire a dinților pe termen lung
- Vindecarea țesutului vizibil nu se realizează întotdeauna în condiții optime și astfel, cicatrizarea poate să lase urme
- Pot apărea ticuri sau tulburări de înghițire în timp
Riscul de complicații infecțioase pe termen lung este de asemenea foarte important. Recomandarea noastră este să evitați în totalitate un astfel de piercing, însă, dacă totuși doriți să aveți unul, este necesar să luați toate măsurile de siguranță atunci când îl realizați.Dacă aveți parte de complicații buco-dentare datorate unui percing oral, vă invităm la cabinet pentru consultație și tratament !
Click aici:
https://www.eradent.ro/contact/